Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Zó was de thema-avond op woensdag 23 oktober 2013

Tien jaar THEMATER duikt diep in het water!

Een feestje in een bijna volle grote zaal: THEMATER is nog altijd net zo jong en springlevend als toen het tien jaar geleden begon. Een bijzondere avond werd het, met een thema dat iedereen raakt: water.

Bijna was het gelukt om voor ‘Capelle in de IJssel?’ onze waterdeskundige kroonprins Willem-Alexander te strikken. Doordat hij intussen tot de troon werd geroepen ging dat niet door, maar helemáál zonder koninklijk tintje kon de avond niet blijven. Zijn als ‘mystery speaker’ aangekondigde stand-in vertelde beeldend hoe onontkoombaar THEMATER is voor elke spreker. Hij prees de Capelse bevolking die dag in, dag uit grotendeels onder de zeespiegel woont en werkt. En hier regelmatig samenkomt voor dit initiatief in het laagst gelegen theater van Nederland.

Schrijfster en journaliste Tracy Metz  was uitgenodigd om het onderwerp ‘water’ in al zijn veelomvattendheid te presenteren – en dat deed ze met verve. Als Nederlandse van Amerikaanse afkomst is ze altijd geïntrigeerd geweest door hoe wij omgaan met het bedreigende, maar ook levensnoodzakelijke water om ons heen. Al sinds onze verre voorouders: “Waarom zou iemand zich in die natte, zompige, gevaarlijke delta hebben willen vestigen? Zij hebben het gedaan! En wij zitten ermee…”

In haar boek Zoet & Zout, waarin teksten over water zijn gecombineerd met schitterende kunstwerken, pleit Tracy Metz voor een andere omgang met het water. Ze ziet ook al een beweging daarnaartoe: “De Deltawerken zijn erg technocratisch, ze wijzen de zee haar plaats. Dat werkt op den duur niet, kijk maar naar de Oosterscheldekering die volgens sommigen al aan het eind van z’n natuurlijke leven komt. De Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg is al een stap verder, die gaat alleen dicht als het moet. Flexibeler dus, zachter.”

Na de pauze was er even een verjaardagsfeestje: de 10-jarige Capelse Luna Elvis de Jager, geboren op de dag dat de eerste THEMATER-avond werd gehouden, kwam op visite en kreeg een cadeautje omdat ze tenslotte óók jarig was. Daarna was er een wervelend optreden van Daphne Roozendaal en haar collega’s van Jongerentheater Quint.

Dijkgraaf Hans Oosters van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard trad na de pauze op als local hero. Als bestuurder met een grote betrokkenheid bij de materie legde hij enthousiast uit hoe het eigenlijk komt dat een groot deel van Nederland (en zeker van Capelle) zo laag ligt. “Onze voorouders ontdekten dat je dit land kon bewonen en bebouwen als je het water wist af te voeren. Die kunst werd door de eeuwen heen geperfectioneerd, maar doordat het water uit de grond verdween, klonk die wel steeds verder in en kwam het land steeds dieper te liggen. In feite malen we onszelf nog altijd verder naar beneden.”

Ook in de zaaldiscussie hield Hans Oosters de zaken zo helder als het water waar hij over gaat. Ook over de unieke, maar vaak onbekende en onbeminde bestuurslaag die het waterschap vormt, en die ontstaan is uit de noodzaak tot samenwerking van de polderende Hollanders. “Bij de volgende verkiezingen doen we mee met die voor de Provinciale Staten”, kondigde hij aan. “Dan is er ook gelegenheid voor de kandidaten om echt campagne te voeren, bekender te worden en meer opkomst te genereren.”

Met een teleurstellende mededeling sloot THEMATER-voorzitter Rob Tol de avond af: na tien jaar de niet te stoppen motor van deze debatavonden te zijn geweest, gaat hij daarmee ophouden: “Op het hoogtepunt, het is een prachtige hobby maar ik heb nog veel andere dingen te doen die mijn tijd en aandacht vragen”. Medebestuurslid Lex Cachet bedankte Rob voor zijn jarenlange inzet en stelde de aanwezigen ten slotte gerust met de verzekering dat THEMATER wel dóórgaat. Op 12 februari is de volgende avond, over de gemeenteraadsverkiezingen.

  • Ter gelegenheid van tien jaar Themater werd op deze avond een jubileum-programmaboekje gepresenteerd, met de geschiedenis en een overzicht van alle tot dan toe gehouden thema-avonden. Bekijk het hier.

foto's Rogier Bos