Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Zó was de thema-avond op woensdag 31 oktober 2012

Woningmarkt in de put of niet?

Wonen doen we allemaal. Geen wonder dus dat Capellenaren in grote aantallen op woensdagavond 31 oktober naar het Isala Theater kwamen voor de 28ste THEMATER-avond met als thema 'Verstandig wonen; kopen, huren, of .?' Voor de bijna 250 bezoekers was er iets nieuws te horen, zeker nu het thema extra actueel was: twee dagen eerder was het regeerakkoord voor het tweede kabinet-Rutte gepresenteerd.

Helemaal vrolijk was het niet, want of je nu eigenhuisbezitter, huurder, makelaar, aannemer of woningcorporatie bent: het zijn donkere tijden. Maar: “Crisis is niet iets dat ons overkomt, we doen het onszelf aan”, zei spreker Peter Boelhouwer die als hoogleraar wonen aan de TU Delft de avond opende. In hoog tempo liet hij zien hoe de woningmarkt zich de afgelopen decennia ontwikkelde en hoe het komt dat we nu in de put zijn beland. Ook wees hij de weg naar een oplossing, een weg met veel rijbanen en zijwegen. “Helaas is dat niet de weg die de regering nu in slaat. De woningmarktplannen van het nieuwe kabinet zijn een gemiste kans”, aldus Boelhouwer.

Ook bestuurder Hedy van den Berk van de woningcorporatie Havensteder had geen blij verhaal te vertellen. “De huursector wordt kleiner, huren zullen onvermijdelijk omhoog gaan”, was haar boodschap. Ondanks een stapel financiële problemen blijft zij pal staan voor de centrale taak van de corporaties: zorgen voor voldoende betaalbare huurwoningen voor mensen met de laagste inkomens.

Anders dan anders kwam de broodnodige vrolijke noot op deze THEMATER-avond pas na de pauze: het Rotterdamse trio De Tunes legde in een korte act razendknap verbanden met de woningmarkt. Met stevige humor, zoals dat in deze regio hoort: hun zoetzure lied over ‘een huisje in Frankrijk’ relativeerde alles en mag ook nog steeds als waarschuwing gelden.

Rabo-commissaris Jan Prins, die ooit aan de wieg stond van THEMATER, was er ten slotte als ‘local hero’ in zijn hoedanigheid van partner in het onderzoeks- en consultancybedrijf Ecorys. Met zijn kenmerkende durf en scherpte zette hij een paar stellingen neer die het woningdebat losmaakte – en vooral Capels deed klinken. “Capelle moet niet meer willen groeien, maar consolideren en vernieuwen”, was een van zijn uitspraken. Uiteindelijk kwam hij ook tot de conclusie dat de hele huidige woningcrisis door de politiek is geënsceneerd. Iets waarover de zaal graag meepraatte. Want leegstaande flatgebouwen en een grote behoefte aan betaalbare gezinswoningen liggen de Capellenaren zwaar op de maag. Het debat werd er des te geanimeerder op door de vakkundige en betrokken manier waarop moderator Jan Dirk Stouten het gesprek in goede banen leidde.

 

foto's Rogier Bos