Zó was de thema-avond op woensdag 29 mei 2013

De beste ondernemers van 2013

Spannend was het weer, heel spannend, bij de derde uitreiking van de Capelse ondernemersprijzen tijdens de 30ste THEMATER-avond op 29 mei in het Isala Theater.

 

Een goed gevulde grote zaal in het theater luisterde om te beginnen naar een interessante inleiding van prof. Henk Gianotten. Gianotten, lange tijd directeur van EIM / Panteia, is inmiddels zelf ondernemer. Hij combineerde in zijn inleiding over excellent ondernemen op boeiende wijze zijn eigen ervaringen als startend ondernemer met die uit zijn EIM tijd. Kern van zijn boodschap was dat goed ondernemerschap er toe doet. Velen wagen de stap naar het ondernemerschap. Sommigen met (veel) succes. Vooral de opmars en het succes van veel ZZP-ers vallen op. Kritisch was Gianotten over de rol van de overheid. Van beloften om het (startende) ondernemers gemakkelijker te maken, komt in de praktijk niet veel terecht.

Na de inleiding van Gianotten kregen de vier finalisten – twee in de categorie Corporate (Capels, maar ver daarbuiten ook actief) en twee in de categorie MKB (Capels en vooral actief op de lokale en regionale markt) de kans zich te presenteren. Eerst in de vorm van korte filmpjes over hun bedrijven en daarna in speed date gesprekken met Jan Dirk Stouten, die ook deze Themater weer professioneel in goede banen leidde. Na de presentaties trok de jury zich terug om – gehoord de presentaties en gesprekken – een uiteindelijk oordeel te vellen en de winnaars aan te wijzen.

Geen THEMATER zonder theater. Deze keer een flitsende act van Rope Theater. Meeslepend en geheel op het thema en de finalisten toegeschreven.

Terwijl de spanning steeds verder op liep sprak de moderator kort met de winnaars van vorig jaar over de vraag wat het winnen van de Capelse Ondernemersprijs voor hen persoonlijk en voor hun bedrijf betekend had. Daarna kwam (bijna) het moment waarop de prijzen voor 2013 werden uitgereikt. Burgemeester Frank Koenbenadrukte eerst, in een kort gesprek met Jan Dirk Stouten, het belang van ondernemers en ondernemingen in Capelle. Met 35.000 arbeidsplaatsen neemt Capelle, qua werkgelegenheid, een tweede plaats in binnen de regio.

Maar ook kwalitatief kent Capelle veel voorbeelden van prachtige ondernemingen. De vier genomineerden voor de Capelse ondernemersprijzen zijn daar allemaal voorbeelden van. Dat maakte het voor de jury bepaald niet gemakkelijk.

Uiteindelijk ging de prijs in de categorie Corporate naar Jenze Bosma van Figlo, een bedrijf – gevestigd in het oude directiekantoor van Vuijk - dat financiële software ontwikkelt waarmee particulieren en adviseurs greep kunnen krijgen en houden op hun financiële reilen en zeilen. Ook de prijs in de categorie MKB kwam op de dijk terecht. En wel in het Oude Raadhuis, waar Sharon Tettero en Jos Grootscholten sinds enige jaren met veel succes – en inmiddels met een heuse Michelin ster - restaurant Het Perceel runnen.

De traditionele borrel na afloop bood ruime gelegenheid de winnaars te feliciteren met hun overwinning en de verliezers met hun toch ook heel eervolle nominatie.

Al met al een mooie THEMATER-avond, die voor het tweede opeenvolgende jaar in goede samenwerking met de organisatoren van de Capelse Ondernemersprijs (Peter Meulendijk en Cock van Zanten) tot stand kwam. Alle reden om al vast uit te zien naar de THEMATER waar de ondernemersprijzen 2014 worden uitgereikt!

 

foto's Rogier Bos