Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Zó was de thema-avond op woensdag 12 februari 2014

Decentralisatie… maar Capelle is een paradijs!

Meer dan 250 bezoekers kwamen luisteren, discussiëren en netwerken tijdens deze avond met een stevig onderwerp. Met vrijwel alle politieke partijen aanwezig in de foyer, sprekers van formaat én een verrassing die de voormalige Themater-voorzitter sprakeloos maakte.

Decentralisatie leidt tot veel nieuwe taken van de gemeenten. Maar kunnen ze dit wel aan? Universitair hoofddocent bestuurskunde Linze Schaap van Tilburg University gaf inzicht in de verschillende opvattingen over decentralisatie. “Men heeft een enge opvatting van het begrip of ze zien het als een versterking van de lokale bestuurslaag”. Volgens Schaap verloopt de decentralisatie bij veel gemeenten niet geheel vlekkeloos.  Gemeenten krijgen vaak te weinig ondersteuning bij de invoering van nieuwe taken. Ze geven aarzelend een eigen invulling aan de gedecentraliseerde taak. En er is weinig zicht op wat gemeenten daadwerkelijk aan kunnen. Volgens Schaap biedt decentralisatie veel kansen, maar het wordt nog niet optimaal benut.
Download hier de PowerPoint-presentatie van Linze Schaap

“Capelle is een paradijs”, met deze legendarische woorden begon Jantine Kriens, voorzitter Directieraad VNG haar verhaal. Een opmerking die volgens moderator Jan Dirk Stoute voor herhaling vatbaar was! De kern van haar betoog was dat ieder bestuur in vier jaar compleet kan omkeren.  Het is voor gemeenten niet altijd even makkelijk om te voldoen aan de wensen van de burger, want de wensen van de burger ondergaan een constante verandering. “In de tijd van mijn oma was ze dankbaar toen ze op haar 65ste in een verzorgingstehuis terecht kwam, want er werd goed voor haar gezorgd. Nu moeten we daar absoluut niet aan denken! Toch zijn we boos als er weer een verzorgingstehuis gesloten moeten worden”, aldus Kriens. De samenleving zit nu in een fase waarbij het publiek, de burger, zelf invloed uitoefent.

Kort voor de pauze werd een speciaal moment ingelast. Na afloop van de voorgaande Themater op 23 oktober 2013 kwam het teleurstellende nieuws dat Rob Tol een punt ging zetten achter zijn rol als voorzitter en bestuurslid van Themater. Na tien jaar, 31 thema-avonden vol overgave en enthousiasme kon dit niet geheel onopgemerkt voorbij gaan. Om Rob Tol nog eenmaal te bedanken voor zijn verdiensten kwam burgemeester Frank Koen van Capelle aan den IJssel het Capels Compliment aan hem uitreiken. Een enorme verassing:  “Normaal ben ik voorbereid op een speech of presentatie, maar nu ben ik sprakeloos. Ik ben zeer vereerd met dit compliment”, aldus Rob Tol.

Cabaretier Pieter Jouke deed na de pauze even vergeten dat de avond eigenlijk over een zeer serieuze en maatschappelijke kwestie ging. Door ‘kiezen’ en ‘besturen’ langs een wel heel persoonlijke weg aan het daglicht te stellen, kreeg hij de hele zaal aan het lachen.

Decentralisatie op nationaal niveau was in dit stadium van de avond flink aan bod gekomen bij voorgaande sprekers, maar hoe gebeurt het nu in Capelle aan den IJssel? Daar had burgemeester Frank Koen, als local hero, een perfecte presentatie over. Decentralisatie biedt Capelle de mogelijkheid om gemeentelijke schaalvergroting te bevorderen.  De gemeente wordt ingericht als participatiesamenleving en de stem van de burger is daarin zeer belangrijk.

Als afsluiter had burgemeester Frank Koen nog een aantal stellingen voorbereid, wat leidde tot een geanimeerd debat tussen de sprekers en de zaal, waarbij moderator Jan Dirk Stouten het gesprek in zeer goede banen leidde en kritische vragen durfde te stellen.

foto's Rogier Bos