Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Zó was de thema-avond op woensdag 29 oktober 2014

Waar blijven de vaklui?

Een zaal met buitengewoon geïnteresseerde bezoekers – geen wonder want het beroepsonderwijs is een onderwerp voor fijnproevers en deskundigen. Toch waren er ook genoeg breed geïnteresseerde Capellenaren die beseften hoe belangrijk dit onderwerp is voor ons alemaal.

Uit het spannende introductiefilmpje bleek het al: we kunnen niet zonder vakmensen, en daar komen er steeds minder van. Tegelijkertijd hebben de scholen die deze technici, lassers, timmerlui en loodgieters moeten opleiden, geen goede naam. En bovendien sluit dat onderwijs lang niet altijd goed aan op wat het bedrijfsleven kan gebruiken.

Bijzonder hoogleraar onderwijsarbeidsmarkt Marc van der Meer vertelde het verhaal vanuit het breedste perspectief. Wethouder Dick van Sluis had het over de manier waarop we hier lokaal de problemen kunnen aanpakken. En HR-consulent Pieter van Keulen voerde met scheefswerfdirecteur Marcel Bresser van Zwijnenburg een boeiend keukentafelgesprek, waarin de problematiek heel concreet werd. En waarin ook oplossingen werden aangedragen.

Niet voor de eerste keer was Jongerentheater Quint erbij – niet alleen voor de luchtigheid, ook om concreet te laten zien wat jongeren in zich kunnen hebben. Hun scènes uit het stuk De Bende van Rode Zora pasten precies bij het onderwerp van deze thema-avond.

Jan Dirk Stouten presenteerde de avond weergaloos, en voorzitter Rob Vermeulen beloofde een minstens zo mooie THEMATER op woensdag 11 februari. Dan gaat het over de veelbesproken veranderingen in de jeugdzorg.

foto's Rogier Bos